Expeditie borstkanker het boek

Vandaag is een memorabele dag: mijn boek is uitgekomen! Sinds augustus ben ik al bezig met het redigeren van de tekst. Dit betekent alles nog eens zorgvuldig nalezen en controleren op spelfouten, kromme zinnen en tegenwoordige en verleden tijd. Telkens weer als ik het manuscript doorlees vallen me nieuwe foutjes op die ik eerder over het hoofd heb gezien. Vooral in het gebruik van leestekens ben ik niet sterk. Ik weet eigenlijk niet zo goed wanneer je bijvoorbeeld dubbele punt of puntkomma gebruikt. Het gebruik van aanhalingstekens bij een uitgesproken tekst is ook iets wat ik nog wel eens vergeet. Volgens een website van een uitgeverij, die vol staat met tips en die ik regelmatig raadpleeg om informatie op te doen over het uitgeven van een boek, is het verstandig een manuscript door maar liefst zeven mensen te laten controleren. Zover ga ik niet. Eén vriend neemt de taak op zich, ondanks zijn drukke baan, mijn hele boek op spel- en taalfouten te controleren. Op mijn verzoek geeft hij ook aan welke stukken hij oninteressant of langdradig vindt, zodat ik die eventueel kan schrappen. Het redigeren en verwerken van de opmerkingen is een intensieve klus. Het kost me meer energie dan het schrijven van het boek, dat eigenlijk vanzelf is gegaan. Schrijven vind ik leuk om te doen. Schrijven is voor mij een manier om dat wat in mij leeft naar buiten te brengen. In het dagelijks leven ben ik vaak overweldigd door alle indrukken die de wereld om me heen op me maakt en heb ik niet zo snel mijn antwoorden paraat, maar met schrijven stromen mijn gedachten, gevoelens en ideeën als vanzelf de wereld in. Ik ben met schrijven openhartiger en minder geneigd me sociaal gewenst te gedragen dan in face-to-face contacten, waarbij ik toch al snel inschat hoe de ander er in staat en ik soms uit verlegenheid mijn mening of visie voor me houd.

Na het redigeren van de tekst kwam de opmaak van het boek aan bod. Ik verdiepte me in bladspiegels, lettertypes, papiersoorten en interlinies. Ik pakte diverse boeken uit mijn eigen boekenkast, niet om ze te lezen, maar om ze te bekijken. Ik keek naar het formaat van een boek, de leesbaarheid van het lettertype en de uitstraling van de koppen. Verder moest ik beslissen of ik het boek wilde uitgeven via een uitgeverij of in eigen beheer. Het mooie van deze digitale tijd is dat een boek uitgeven geen grote geldinvestering meer vraagt van de schrijver, er zijn diverse platforms die je helpen je eigen boek uit te geven. Ik koos voor Brave New Books dat gekoppeld is aan Bol.com. De voordelen zijn dat ik geen kosten hoef te maken, er is een beproefd format om het boek vorm te geven en de verkoop gaat via Bol.com. Nadeel is dat de verkoopprijs hoger is dan ik zelf graag zou willen en dat 90% van de winst naar Bol.com gaat.  Nu vind ik dat niet zo erg, want mijn belangrijkste drive is dat mijn boek gelezen wordt. Ik hoop dat mensen er iets in herkennen, dat het ze steun en inspiratie geeft of zomaar aan het denken zet.

Na de vormgeving van de tekst was de omslag aan de beurt. Met behulp van een format van Brave New Books ontwierp ik de kaft van mijn boek. Ik gebruikte hiervoor een foto van een vakantie uit Noorwegen waar ik samen met Frans opsta, omdat ik die goed vond passen bij de titel: Expeditie borstkanker. Verder voegde ik in de tekst wat zwartwit foto’s toe, die het verloop van het proces en de metamorfose die ik heb ondergaan goed weergeven. Tenslotte was er nog de tekst op de achterkant die beschrijft waar het boek over gaat.

Vorige week lag het proefexemplaar op de deurmat. Ik was er verrukt over. Ik vond het er fantastisch uitzien en ik begon direct in mijn eigen boek te lezen. Expeditie borstkanker herlezen is therapeutisch voor mij; ik beleef alles nog een keer en ben verwonderd over wat ik allemaal heb meegemaakt en wat ik zonder boek beslist deels zou zijn vergeten.

En nu is het zover. Ik heb mijn boek gepubliceerd en het is te koop via Bol.com. Ik had niet verwacht dat ik er zo trots op zou zijn.  DSCN5114

7 Reacties

  1. Wat fantastisch, gefeliciteerd! Ga het zeker bestellen, een welkome en fijne aanvulling in de boekenkast van het inloophuis….

    1. Dank jullie wel dat jullie mijn reis willen meebeleven en onder de aandacht willen brengen van mensen die hier mogelijk herkenning, steun en inspiratie uit kunnen halen.

  2. Tuurlijk ben je trots! Wij zijn ook super trots: wie heeft er nou een vriendin die een boek geschreven heeft?!? En dan ook nog zo’n inspirerend boek!
    Kan niet wachten tot we het boek in huis hebben!
    Chapeau.

  3. Wow Door, wat ziet het boek er mooi uit, wat goed! Daar mag je inderdaad trots op zijn!!! Wij zijn ook heel erg trots op jou! Hele dikke knuffel XX

  4. Het boek is tijdelijk uitverkocht. Een tweede editie van Expeditie Borstkanker is onderweg. Het zal nog een paar dagen duren voor het verkrijgbaar is op bol.com. De prijs heb is 20 euro; dit betekent geen verzendkosten. Ik heb zelf ook een aantal boeken ingekocht; mensen in Doetinchem kunnen bij mij thuis een boek kopen. Als je het leuk vindt kan ik het boek voor je signeren en er een persoonlijke boodschap in zetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *