Nu het coronavirus over de hele wereld uitwaaiert, de intensive care afdelingen in ziekenhuizen volstromen en we afstevenen op een economische crisis, maken veel mensen zich zorgen over de gezondheid van hun geliefden of hoe ze het hoofd boven water moeten houden nu er geen inkomsten meer zijn. In tijden van crisis staat ons geluk onder druk. Maar wat is geluk eigenlijk?
Lange tijd dacht ik dat geluk iets ongrijpbaars was, iets dat je onverwachts kon overvallen. Zomaar gelukkig. Kleine momentjes van geluk die me overstroomden bij de glimlach van een bekende op straat, bij een mooie zonsondergang of tijdens een goed gesprek met vrienden. Inmiddels noem ik deze vorm van geluk: het kleine geluk. Het is het geluk dat je tegenkomt in alledaagse dingen. Het genieten van een kopje thee, plezier beleven aan het kijken naar een mooie film of luisteren naar ontroerende muziek. Deze vorm van geluk kan je spontaan overvallen, maar je kunt het ook een handje helpen. Dit kun je doen door bewust stil te staan bij de kleine dingen die jou blij maken, door dankbaar te zijn voor al het moois in je leven. Door je aandacht te richten op de fijne en mooie dingen die er naast alle zorgwekkende corona ontwikkelingen in de wereld zijn, ontstaat er bijna als vanzelf een glimlach van geluk op je gezicht.
Naast klein geluk bestaat er wat ik westers geluk noem. Het stapje voor stapje toewerken naar een doel dat je wil bereiken. Het is wetenschappelijk onderzocht dat het hebben van een doel mensen gelukkig maakt. Het motiveert en geeft voldoening om ergens mee bezig te zijn, om iets te creëren. Een doel voor ogen hebben geeft richting en structuur aan het leven en dat valt voor veel mensen weg nu het coronavirus mensen hen aan huis gekluisterd houdt. Het coronavirus zet een streep door veel sportieve, sociale en carrière gerichte doelen. De maatregelen om het virus in te dammen zetten het hele leven op zijn kop. Alles is anders. De vraag is hoe kunnen we ons soepel en creatief aan de nieuwe situatie aanpassen? En dan komen we uit bij wat ik noem de oosterse manier van geluk noem.
De oosterse wijze van geluk ziet het leven als een stromende rivier waarin je je kunt laten meedrijven. Onderweg kom je van alles tegen. Verzet je je tegen wat de rivier van het leven je brengt dan ervaar je lijden. Kun je zonder oordeel en met verwondering kijken naar alles wat er gebeurt in je leven dan ervaar je een innerlijke staat van geluk, die je ook vrede zou kunnen noemen. Accepteren is het sleutelwoord. Er het beste van maken, gegeven de omstandigheden. Er de voordelen van inzien. Elke crisis biedt ook een kans. Een mogelijkheid om eens iets heel anders te ervaren, om je creativiteit aan te boren, om het leven vanuit een ander perspectief te bekijken.
Ook de coronacrisis biedt kansen. Het thuiswerken geeft nieuwe technologieën een impuls, we brengen meer tijd door met ons gezin en we krijgen tijd en ruimte voor activiteiten waar we anders niet aan toekomen.
Tot slot is er nog een diepere laag van geluk. Geluk dat verbonden is met zingeving en van betekenis zijn voor anderen. De grootste staat van geluk ervaren we als we het gevoel hebben ergens deel van uit te maken en wanneer we iets kunnen bijdragen aan het geluk van anderen. Daarom zie je nu zulke mooie initiatieven ontstaan. Natuurlijk de medewerkers in de zorg die zich met hart en ziel inzetten om mensen te verzorgen en weer beter te maken. Muzikanten die hun muziek gratis aanbieden ter inspiratie, of die optreden om ouderen een hart onder de riem te steken, bloemisten die gratis bloemen laten bezorgen, restaurants die heerlijke maaltijden bereiden en laten bezorgen bij kwetsbare mensen die zelf geen boodschappen kunnen doen. Heel ontroerend vind ik ook het initiatief van medewerkers van een Spaans verzorgingstehuis, die zich samen met de bewoners opsluiten in het tehuis om er zo voor te zorgen dat het coronavirus buiten de deur blijft. Ze gaan ’s avonds niet terug naar hun eigen huis, maar blijven vierentwintig uur per dag bij de bewoners. Een vrijwillige en volledige lock down om de kwetsbare ouderen waar ze voor werken te beschermen.
We realiseren ons door de coronacrisis wat echt belangrijk is in ons leven. De verbinding met onze geliefden, er voor elkaar zijn. We voelen weer tot in het diepst van ons hart hoe belangrijk contact met anderen voor ons is nu dat niet meer vanzelfsprekend is.
Blijf gezond. Blijf verbonden. Creëer momentjes van geluk voor jezelf en anderen.
Wat een prachtige en inspirerende warme woorden, lieve Dorothé!