Preventieve screening

Voor veel vrouwen roepen de mammografie controles van de borsten een leven lang spanning op als ze eenmaal zijn geconfronteerd met borstkanker. Blijkbaar roept de mammografie herinneringen op aan het moment dat de borstkanker werd ontdekt. Ik heb hier tot mijn eigen verbazing eigenlijk niet zoveel last van. Misschien komt dat omdat ik mijn knobbel zelf heb ontdekt en deze niet door controles aan het licht is gekomen. Misschien komt het ook, omdat ik eigenlijk niet geloof dat er zich in mijn andere borst ook borstkanker zal ontwikkelen of dat de tumor in mijn aangedane borst terugkomt. Want dat is waar ze op screenen met de mammografie en de MRI-scan die ik nog tien jaar lang elk half jaar zal krijgen. Begin juli zat ik dan ook vrij relaxed bij de chirurg voor de uitslag van de mammografie, die – geheel volgens mijn eigen verwachting – niets afwijkends liet zien.

Waar ik wel bang voor ben zijn uitzaaiingen. Bij borstkanker zijn uitzaaiingen naar de botten, de longen, de lever en de hersenen het meest voorkomend. Op uitzaaiingen wordt echter niet preventief gescreend. Toen ik mijn chirurg vroeg waarom dit eigenlijk niet gebeurt, antwoordde ze: ‘bij uitzaaiingen ben je sowieso te laat. Op het moment dat we een uitzaaiing kunnen vaststellen is het kwaad al geschied en is genezing niet meer mogelijk. Bovendien weten we niet waar we moeten zoeken, een uitzaaiing kan overal in het lichaam zitten en zonder klachten hebben we geen clou waar we moeten beginnen. We kunnen niet jaar in jaar uit het hele lichaam screenen op mogelijke uitzaaiingen. Dat is gewoon te duur, maar zeker ook niet gezond met al die straling van foto’s en scans.’  Ik was blij met dit duidelijke antwoord. Het geeft me rust. Jaar in jaar uit mijn hele lichaam laten screenen lijkt me inderdaad geen optie.

Ik houd het voorlopig bij de halfjaarlijkse mammografie en MRI-scan van mijn borsten. Ook al denk ik zelf dat daar niets uit zal komen en stel ik me via deze onderzoeken natuurlijk ook bloot aan extra straling die belastend is voor het lichaam en die het risico op kanker verhoogt.

Geef een reactie