Wespennest

Een wespensteek kan venijnig pijn doen. Ik heb eens een steek in mijn kleine teen gehad van een wesp die zich in mijn schoen schuil hield en die uit puur zelf behoud een prik met zijn angel uitdeelde toen ik zijn lijfje met mijn voet dreigde te verpletteren. Ik meen me te herinneren dat ik dagenlang last heb gehad van een pijnlijke kleine teen.
Hoewel wespen irritant om je hoofd kunnen zoemen en hun steek pijnlijk is, ga ik er altijd vanuit dat ze mij nooit met opzet zullen steken. Toen ik vanaf augustus regelmatig wespen in ons huis aantrof, zag ik daar dan ook geen kwaad in en dirigeerde ze rustig door het open raam naar buiten. Ook de wespen die enigszins versuft op de treden van onze trap lagen, hielp ik liefdevol de frisse buitenlucht in. Ik pakte een velletje papier, hield dat voor hun neus en zodra ze erop zaten bracht ik hen naar buiten toe waar ik ze op een blad van een struik liet plaatsnemen.
Tot op een dag een vriend met een warmte camera in ons huis rondliep. Het viel hem op dat er in het plafond op onze overloop een vreemde warme plek zat. Hij dacht aan een nest. Een wespennest wist ik ineens zeker. Om dit te checken boorden we een rond gat door de hardboard plaat op de plaats waar de vreemde warme vlek zat. En ja, achter het gat vonden we de bewijzen van een wespennest. De vriend opperde een ongediertebestrijder in te schakelen. Hij kende persoonlijk iemand die gespecialiseerd is in het weghalen van wespennesten en zou eens voor mij informeren.
Bij weghalen dacht ik aan het verwijderen van het nest, maar in de praktijk betekende dit het nest volspuiten met gif. Het gif komt dan aan de pootjes van de wesp, waardoor hun zenuwstelsel wordt aangetast en ze langzaam doodgaan.
Ik zocht op internet naar een alternatief. Ik vond het een vreselijk idee om een gifwolk in mijn huis te spuiten, zeker omdat onze slaapkamer vlakbij is. En als het gif op de zenuwen van de wespen slaat waarom dan niet op die van ons?
Ik verdiepte me in het leven van de wesp en kwam erachter dat wespen heel nuttige dieren zijn. Ten eerste eten ze insecten zoals muggen en vliegen, maar ze ruimen ook kadavers op door stukjes van het rottende vlees te eten. Ze bouwen prachtige nesten van stukjes hout die ze mengen met hun speeksel, waardoor er een soort papier-maché ontstaat. Een nest bevat duizenden wespen, veruit de meeste zijn werksters, maar elk nest bevat ook koninginnen wespen. De koninginnen zijn groter en worden gevoed door de werksters. De koninginnen leggen de eitjes voor het volgende jaar. Rond november sterven de werksters een stille dood. Alleen de koninginnen overleven de winter en gaan in het voorjaar op zoek naar een plek om een nieuw nest te bouwen en eitjes te leggen. Een eenmaal verlaten nest wordt niet opnieuw gebruikt.
Ik dacht: mooi, probleem opgelost. De wespen gaan vanzelf dood en het nest wordt niet opnieuw gebruikt en kan dus blijven zitten. Mijn vriend voorzag toch een probleem en verbond me door met zijn persoonlijke wespendeskundige. Deze maakte me aan het schrikken met zijn verhalen uit de praktijk. Een wespennest zoals bij ons in het dakbeschot kan heel groot worden en zich door het hele huis verspreiden, de wespen knagen stukjes hout van de balken en ondermijnen daarmee de draagconstructie van de woning. Uit één nest kunnen wel tweehonderd koninginnen komen die in het voorjaar dus op tweehonderd nieuwe plaatsen een nest gaan bouwen. De schrik sloeg me om het hart. Ik zag ons dak al bezwijken door duizenden knagende wespen, die overal nesten hadden gebouwd.
‘Ja mevrouw, ieder jaar vallen er weer doden, doordat de wespen zich een weg vreten door zachtboard plafonds in slaapkamers en hun nest terechtkomt op de nietsvermoedende bewoners die in hun bed liggen te slapen’, deed de ongediertebestrijder er nog een schepje bovenop. Doodgestoken worden door duizenden wespen uit een nest. Het komt voor in Nederland. Ik begon nu te begrijpen waar de term ‘wespennest’ voor staat.
Het oude wespennest moest ook worden weggehaald. Het was een bron van uitwerpselen en bacteriën zo verzekerde de ongediertebestrijder me. Het zou gaan stinken en lekken.

En zo trokken mijn vriend en ik op een stoute dag in de herfst toen ik al een tijdje geen wespen meer had gezien, de hardboard platen weg en ontdekten we een magistraal wespennest. We konden niet anders dan vol bewondering naar dit enorme nest kijken. De kleurschakeringen waren als van een zandkasteel. De architectuur als een ingewikkelde torenflat alla Gaudi, met aan elkaar geknoopte verdiepingen en prachtige symmetrie.
We hakten het bouwwerk in kleine stukken en vulden er vier grote vuilniszakken mee. Gelukkig troffen we geen enkele levende wesp meer aan. De koninginnen waren blijkbaar uitgevlogen en de werksters waren dood. De rest van de dag besteedden we aan het doorzoeken van de woning op tekenen van wespenactiviteit en hingen we stinkende zeepblokjes op. Wespen hebben een hekel aan bepaalde geuren. Als ze deze ruiken zullen ze deze plaats niet snel uitkiezen voor het bouwen van een nieuw nest. Wespen bezitten een geweldig reukorgaan. Ze ruiken geuren op meters afstand. En een wesp in nood scheidt een geur af, een feromoon waarop zijn mede wespen worden gealarmeerd en naar hem op zoek gaan om hem te helpen. Deze vriendjes van de wesp in nood zijn agressief en trekken ten strijde om hun vriend te redden.

Het wespennest is ontmanteld. Ik ben vol bewondering voor deze bijzondere dieren, maar houdt ze vanaf heden ook nauwlettend in de gaten.

Tip: kijk vooral naar de prachtige bouwstijl!

2 Reacties

Geef een reactie