Masterclass geluk

Op een woensdagavond reden Frans en ik naar de schouwburg in Lochem voor een Masterclass geluk van Guido Weijers. Vakmatig volg ik zoveel mogelijk op het gebied van geluk en persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen omdat ik volwassenen, jongeren en kinderen via coaching graag tools aanreik voor een blij en gelukkig leven, maar ook voor mijn eigen persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik was dan ook benieuwd of ik nog iets van Guido kon leren op dit gebied. Het werd een boeiende avond met wetenschappelijk onderbouwde kennis over geluk, humor en een vleugje filosofische wijsheid.

Wetenschappers zijn het erover eens dat je gevoel van geluk voor ongeveer 40% is aangeboren. Het wordt deels bepaald door je genen en op dat deel heb je dus geen grip. Slechts 10% van je geluksgevoel heeft te maken met omgevingsfactoren, zoals gezondheid, geld, familie, vrienden, materiële welvaart. Dat is veel minder dan de meeste mensen denken. We zijn geneigd te denken dat welvaart, gezondheid, fijne familie en vrienden ons gelukkig maken. En dat is ook zo. Maar het draagt maar een klein beetje bij aan ons geluksgevoel. Want we wennen snel aan omgevingsfactoren en dan neemt het effect af. Na een tijdje nemen we ons mooie huis, onze nieuwe auto, onze gezondheid en zelfs onze partner als iets vanzelfsprekends aan. Soms gaan we iets pas weer waarderen als het er niet meer is.
Veruit het belangrijkste in onze geluksbeleving is onze mindset; de manier waarop wij denken en tegen het leven aankijken. Een gelukkig mens is een levenskunstenaar. Iemand die zijn geluk vergroot door voedende gedachten. En dat is goed nieuws, want onze gedachten en onze kijk op het leven kunnen we veranderen.

Om ons gelukkig te voelen is het belangrijk dat we onze behoeften kennen en zo goed mogelijk vervullen. Dat we goed voor onszelf zorgen. Voelen we ons eenzaam, dan hebben we behoefte aan contact en verbinding en is het dus belangrijk actie in die richting te nemen. Voelen we ons moe, dan hebben we behoefte aan rust, slaap en misschien eten. Voelen we ons gelukkig, dan wordt aan onze behoeften voldaan.

Jezelf doelen stellen helpt ook bij je geluksbeleving. Het is fijn om een passie of doel voor ogen te hebben waar je met volharding aan werkt en dat je toekomstperspectief geeft. Iets scheppen, iets creëren, iets presteren of een resultaat behalen, kunnen grote voldoening geven. Hierbij is het van belang je doelen zorgvuldig en met je hart te kiezen.

Aristoteles zei het eeuwen geleden al: geluk wordt bereikt door de juiste balans tussen plezier en genot, een goed leven leiden en iets bijdragen aan het grotere geheel. Zingeving is een wezenlijk onderdeel van geluk. Ieder mens wil een zinvol en betekenisvol leven leiden en met zijn of haar speciale gaven of talenten iets bijdragen aan het geheel.

Ik wens iedereen veel geluk!

Geef een reactie