Tour de France

Tot enkele jaren geleden heb ik me nooit geïnteresseerd voor de Tour de France. Sterker nog: ik begreep werkelijk niet wat er nou zou leuk was om naar een groepje fietsers te kijken. Pas toen ik gevloerd door de chemo op de bank hing keek ik af en toe naar een etappe en begon mijn interesse te groeien. Pas toen kreeg ik het spel van kopman en knechten, van dagzeges, sprints en eindklassement, van gele-, groene-, witte- en bolletjestrui een beetje door. Pas toen begreep ik dat het tactische spel van aanvallen en verdedigen ook spannend kon zijn. De interesse nam verder toe met de Nederlandse successen van Robert Geesink, Bauke Mollema, Steven Kruijswijk en natuurlijk Tom Dumoulin.

Met de Col d’Aubisque in het verschiet is mijn belangstelling voor de Tour groter dan ooit. Ik volgde bijna dagelijks de etappes en hield nauwlettend het eindklassement in de gaten. Ik wist welke teams er waren en welke renners bij welk team fietsten. Wie de kopmannen waren en wie de meesterknechten, al bleef dat bij team Sky lang onduidelijk. Ik bedacht dat als ik mee zou doen met een pubquiz ik zeker goed zou scoren bij de vragen over de Tour de France.

col d aubisque

Vrijdag 27 juli zat ik voor de buis gekluisterd om te zien hoe de renners over de col d’Aubisque omhoog zwoegden en daarna met een vaart van negentig kilometer per uur, voorovergebogen over hun stuur hangend in een strakke lijn naar beneden afdaalden. Ik zag het verschil in fietsstijlen, in souplesse en afdaaltechnieken. Vol bewondering keek ik naar de krachtige kuiten van de renners, hun aanvalstechnieken bij de beklimming en hun beheersing bij de afdaling. Maar bovenal keek ik naar de col d’Aubique zelf. Deze machtige berg met dertig kilometer omhoog slingerend asfalt.
Ik kan mij nog maar moeilijk voorstellen dat ik over een kleine elf maanden diezelfde col d’Aubisque ga beklimmen, laat staan afdalen. Ik ben benieuwd waar dit avontuur me brengt.

col d aubisque twee

 

Sponsoring voor het goede doel kan nog steeds via sponsor Dorothé
Reeds 165 euro van sponsoren ontvangen. HARTELIJK DANK hiervoor!

 

Geef een reactie